Relaxace a hosté

Kategorie:
Koncerty se skupinami
Datum
pondělí, 4. listopad 2019 19:00
Místo konání:
Tibetské centrum Potala, Horovo náměstí 3, Praha 8

Skupina Relaxace vznikla v roce 1979 ve složení Karel Babuljak, Vlastislav Matoušek a Jiří Mazánek, které přetrvalo již 40 let. Jejich první veřejné vystoupení bylo na pražské Folimance v rámci Pražských jazzových dnů. Mezitím se v ní vystřídali ještě houslisté Miloš Valenta a Aleš Březina. Od počátku se skupina zaměřila na vlastní tvorbu s akustickou hudbou k relaxaci, meditaci, ale také s odbočkami ke zpracování folklóru, hlavně na slovenské lidové nástroje. V tomto duchu u nás nepůsobila a dosud nepůsobí obdobná kapela.

Proto byli také přijati jako komorní složka Československého státního souboru písní a tanců a vysláni na mezinárodní festival do Egypta, kde velmi zaujali kritiky i posluchače. Některé ukázky odtamtud lze shlédnout na youtube. Dalším zajímavým projektem byl jejich komponovaný pořad v pražském Planetáriu.

Za sebou zatím zanechali 15 alb. Všichni hráči jsou multiinstrumentalisté, ale zároveň specialisté na určitý nástroj: Karel Babuljak na citery a indické harmonium, Vlastislav Matoušek na šakuhači a různé typy perkusí a Jiří Mazánek na sitár, kytaru a zpěv. Jejich hra se vyznačuje obrovskou mírou vzájemného vcítění a respektování se, mnoha prvky improvizace a někdy i vtipu. Každý koncert je jedinečný a posluchači v sobě sami nacházejí ty nejpozitivnější vnitřní stavy vědomí.

 
 

Seznam termínů

  • pondělí, 4. listopad 2019 19:00